Spiraal

Er bestaan twee soorten spiralen, zonder hormonen en met hormonen.

 

Hormoonspiraal

De hormoonspiraal wordt in je baarmoeder geplaatst. Door het hormoon progestageen uit te scheiden voorkomt het spiraal dat je zwanger raakt. Deze hormonen beïnvloeden de menstruele cyclus en zorgt er ook voor dat je menstruatie minder hevig wordt en soms zelfs volledig wegblijft. Het spiraaltje kan 5 jaar blijven zitten. De spiraal is voor meer dan 99% betrouwbaar. Direct na het verwijderen van de spiraal kan je (weer) zwanger raken. Deze vorm van anticonceptie is ook geschikt als je borstvoeding geeft.
Er zijn twee verschillende soorten hormoonspiralen: de Mirena© en de Kyleena©. Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena© is iets kleiner en geeft daardoor ook wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar. Als je (nog) nooit bevallen bent gaat de voorkeur uit naar de Kyleena©.  
Is jouw eigen menstruatie na de bevalling nog niet op gang gekomen op het moment dat je de spiraal plaatst, dan is het belangrijk om de eerste zeven dagen na de plaatsing aanvullende anticonceptie (zoals een condoom) te gebruiken tijdens het vrijen.

De koperspiraal

De koperspiraal wordt in je baarmoeder geplaatst. De spiraal bestaat uit een klein stukje plastic waar een koperdraadje omheen gewikkeld zit. Het koper wordt in kleine beetjes afgegeven aan je baarmoeder die hierdoor onklaar gemaakt wordt voor een zwangerschap. Ook worden de zaadcellen van de man inactief gemaakt. Een koperspiraal kan tien jaar blijven zitten en is voor meer dan 99% betrouwbaar. Deze vorm van anticonceptie bevat geen hormonen en heeft dus ook geen invloed op jouw natuurlijke menstruatiecyclus. Wel kunnen de eerste drie menstruaties na de plaatsing wat eerder komen en meer bloedverlies geven dan je gewend bent. Na drie maanden krijgen de meeste vrouwen hun normale menstruatiepatroon weer terug. 

Voor meer informatie over de koperspiraal: t-safe.nl

Meer informatie over de hormoon spiraal: http://geneesmiddelenbulletin.com/artikel/spiralen-met-levonorgestrel/